Ce este si cum poate fi combatut burnout-ul?

Burnout – acest termen a devenit atat de cunoscut. Ce este de fapt? Bournout este o stare de epuizare emotionala, mentala si fizica cauzata de stresul excesiv si prelungit. Apare atunci cand persoana se simte coplesita si nu poate indeplini cerintele tot mai mari si constante care sunt puse pe seama ei si incepe sa-si piarda motivatia sau interesul. A avea o astfel de stare reduce productivitatea, consuma energia si ofera doar un sentiment de neajutorare, lipsa de speranta, cinism si resentimente. La un moment dat, acea persoana ajunge sa creada despre sine ca nu are nimic de dat.

Foarte multi oameni din zilele noastre se simt subapreciati, suprasolicitati si lipsiti de importanta. Efectele negative ale acestor sentimente se pot revarsa si in alte compartimente ale vietii. Burnout-ul poate chiar sa creeze sensibilitate si predispunere la anumite boli.

In lupta pentru combaterea suprasolicitarii este foarte important ca o persoana sa recunoasca ceea ce i se intampla. A fi constient de stare fizica, psihica si emotionala este mai mult decat suficient. Sunteti obosit? Usor de iritat? Indispus? S-ar putea sa urmeze un burnout pe care sigur nu vi-l doriti!

Anulati daunele unor asemenea stari gestionand toate situatiile stresante si cautand sprijin de specialitate. De asemenea, se recomanda o pauza in care sa aveti grija de sanatatea fizica si emotionala, deoarece acestea pot fi o arma buna in fata epuizarii.

Daca v-ati confruntat cu o stare de burnout si nu faceti nimic in acest sens, s-ar putea ca situatia sa se inrautateasca. Cu toate acestea, daca sunteti in masura sa creati un anumit echilibru, nu ezitati sa o faceti. Iata cateva sfaturi pentru a mentine un echilibru in propria viata!

Incepeti ziua cu un ritual de relaxare. Petreceti cel putin 15 minute facand ceva pentru dumneavoastra: meditati, scrieti intr-un jurnal, cititi ceva ce va inspira. De asemenea, merita sa adoptati obiceiuri alimentare echilibrate, miscare sanatoasa si somn de calitate. Atunci cand mancati corect, faceti miscare in mod regulat si va odihniti bine, corpul va capata mai multa rezistenta.

Setati anumite limite, invatati sa spuneti „nu” acolo unde simtiti ca nu va puteti implica si „da” acolo unde simtiti ca puteti face fata. Faceti o pauza zilnica de la tehnologie si hraniti latura creativa. Creativitatea este un antidot puternic impotriva burnout-ului. Incepeti un proiect distractiv sau reluati un hobby preferat. De asemenea, fiti proactiv in ceea ce priveste gestionarea stresului!