Tiroida este o glanda mica care ajuta la reglarea metabolismului unei persoane prin producerea de hormoni. Probleme pot aparea daca tiroida supraproduce hormoni (hipertiroidism) sau subproduce hormoni (hipotiroidism). Acest articol analizeaza diferitele tipuri de afectiuni tiroidiene, care sunt simptomele lor si modul in care medicii le diagnostica si le trateaza.

Cauzele si simptomele celor doua afectiuni tiroidiene: hipertiroidism si hipotiroidism

Hipotiroidismul este atunci cand tiroida unei persoane nu produce suficient hormon tiroidian. Este o problema tiroidiana mai frecventa decat hipertiroidismul. Cauzele hipotiroidismului includ: Tiroidita lui Hashimoti, prea mult sau prea putin aport de iod in dieta, unele medicamente, cum ar fi litiu pentru tulburarea bipolara si sulfoniluree pentru diabet, radioterapia, tratament cu iod radioactiv pentru hipertiroidie si indepartarea chirurgicala a unei parti sau a intregii glande tiroidiene. Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este tiroidita lui Hashimoto, care este o afectiune autoimuna. Dezvoltarea bolii poate fi foarte lenta, aparand peste luni sau chiar ani. Simptomele hipotiroidei pot varia si pot include: senzatie de frig, oboseala, piele uscata, depresie si constipatie. Nu exista nici un remediu pentru hipotiroidism, dar o persoana poate gestiona cu inlocuirea hormonilor tiroidieni pe cale orala. Dupa ce a discutat despre simptomele si istoricul familiei unei persoane, un medic poate recomanda un test de sange pentru a verifica hipotiroidismul.

Hipertiroidismul este atunci cand o persoana are prea mult hormon tiroidian in corpul sau, ceea ce grabeste procesele metabolice. Cel ce are hipertiroidism poate avea initial multa energie, dar va obosi foarte repede. Hipertiroidismul se datoreaza cel mai adesea unei probleme autoimune numita boala Graves, care face ca intreaga glanda tiroida sa produca prea mult hormon tiroidian. Nu este clar de ce oamenii dezvolta boala Graves, desi cercetatorii cred ca genetica joaca un rol. Doua probleme care provoaca un nivel ridicat de hormoni tiroidieni fara a avea glanda tiroida hiperactiva sunt: tiroidita si luarea de hormoni tiroidieni inlocuitori pe cale orala. Simptomele pot fi: anxietate, oboseala, probleme cu somnul, crestere a energiei, iritabilitate si altele. Cand va diagnostica hipertiroidism, un medic va cauta simptome cheie, inclusiv o tiroida marita, un puls rapid si tremuraturi ale degetelor. Un medic poate recomanda beta-blocante, ca tratament de scurta durata pentru hipertiroidism.