Starea de sanatate este influentata foarte mult si de alimentele pe care oamenii le consuma, fiind dovedit faptul ca o cantitate ridicata de zahar ingerata poate afecta sanatatea. Din acest motiv este recomandat ca oamenii sa fie foarte atenti la alimentele pe care le consuma si cantitatea de zahar pe care acestea o contin.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este recomandat sa se consume maxim 25g de zahar pe zi, echivalentul a 5 lingurite. Totusi, un om consuma, in medie, aproximativ 20 kg de zahar pe an.
De aceea, cei care au in plan reducerea cantitatii de zahar pe care o ingereaza zilnic, pot tine cont de urmatoarele sfaturi, usoare, care ii vor ajuta sa renunte la aceasta substanta dulce fara a-si schimba definitiv obiceiurile.
-
Eliminarea zaharului in etape
Secretul unei „detoxifieri” de succes este eliminarea treptata a zaharului din alimentatie. Se poate incepe prin a nu mai adauga zahar in cafea, apoi prin alegerea unor alternative dulci, fara zahar. Pentru suport, se poate apela si la ajutorul unui nutritionist.
Cu cat organismul primeste mai putin zahar, cu atat va solicita mai putin. Cu toate acestea, obisnuirea cu noile gusturi necesita timp.
-
De evitat indulcitorii
O idee eronata atunci cand se doreste eliminarea zaharului din alimentatei este inlocuirea acestuia cu indulcitori. Consumul unor astfel de produse dulci vor determina activarea tuturor reactiilor fiziologice de digestie a zaharului, iar producerea hormonului insulina va permite zaharului sa intre in sange cand nu exista. Pacalind astfel creierul, acesta va cauta sa consume o cantitate mai mare pentru a compensa discrepanta dintre „gustul dulce” si lipsa caloriilor.
-
Inlocuirea zaharului din retete
Primul sfat pentru a reduce zaharul din retetele este inlocuirea acestuia cu solutii naturale, precum un piure de banane, sos de mere fara zahar adaugat sau curmale, care au o putere de indulcire interesanta, dar vor ajuta la scaderea zaharului din sange.
-
Sunt de preferat alimentele simple
Este recomandat sa se opteze pentru alimente simple, in stare cruda, deoarece alimentele procesate contin, in general, zaharuri adaugate. Chiar si freshul de portocale, de exemplu, va creste cantitatea de zahar din sange, motiv pentru care este de preferat consumul fructelor ca atare.