Pana de curand, se stiau putine lucruri despre efectele pe termen lung ale hormonului de crestere uman, iar endocrinologii erau increzatori ca vor exista putine probleme pe termen lung. Astazi, tot mai multi experti se tem de potentialele riscuri ale tratamentului – atat fizice, cat si psihologice. Este insa justificata aceasta ingrijorare?

Informatii utile despre HGH

Inceperea tratamentelor cu hormon de crestere uman nu este o decizie pe care medicii sau familiile ar trebui sa o ia cu usurinta. Printre motivele de precautie se numara costul, potentialele efecte secundare si efectele psihologice ale unei injectii zilnice pentru copil, despre care unii experti spun ca il pot face sa se simta ca si cum ar fi ceva in neregula cu el.

Copiii care urmeaza un tratament cu hormon de crestere primesc 6 sau 7 injectii pe saptamana, in fiecare saptamana, atat timp cat continua tratamentul. Cei mai multi copii primesc tratamentul timp de 2 pana la 3 ani, desi unii pot ramane in tratament timp de 5 pana la 10 ani. Cat timp urmeaza tratamentul depinde, in general, de momentul in care il incep. Multi copii sunt trimisi la endocrinologi in jurul varstei de 11 ani, iar sfarsitul pubertatii marcheaza, in general, sfarsitul cresterii unei persoane, in jurul varstei de 17 ani pentru baieti si de 15 ani pentru fete.

Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca nu se introduce o substanta straina in organismul celor mici. Forma sintetica a hormonului de crestere care este injectata este identica cu hormonul de crestere care este produs in mod normal de glandele hipofizare. Din pacate, nu exista niciun tratament medical care sa fie complet lipsit de riscuri. Reactiile alergice insa sunt extrem de rare, dar posibile. Cel mai probabil efect secundar este reprezentat de durerile de cap. In aproximativ 5 la suta din cazuri, un copil poate dezvolta dureri de cap atat de extrem de severe incat tratamentul este intrerupt.

Deciziile de tratament sunt o chestiune de echilibrare a beneficiilor potentiale cu unele riscuri necunoscute. Este important de mentionat ca hormonul de crestere nu face ca celulele sa devina canceroase, dar face ca celulele canceroase care exista deja sa creasca mai repede.