Mastita este o infectie a tesutului mamar care afecteaza cel mai frecvent femeile care alapteaza. Ea apare adesea in primele trei luni de la inceputul alaptarii, dar se poate intampla in orice moment din timpul perioadei de alaptare.

Afectiunea se manifesta atunci cand laptele ramane blocat in san, ceea poate provoca infectii. O alta cauza pot fi bacteriile care intra in san in timpul pauzei dintre alaptari sau printr-o fisura aflata pe mamelon. Simptomele mastitei pot fi dureri la nivelul sanului, umflare, inflamatie, roseata si sensibilitate la caldura sau atingere. Alte simptome includ febra si frisoane. Daca aveti mastita, este important sa continuati alaptarea. Mastita nu prezinta niciun risc pentru sugar. In cazul in care alaptarea devine prea dureroasa, incercati pomparea laptelui cu mana pentru a preveni opturarea canalelor de lapte.

In acelasi timp, exista remedii simple pentru tratarea infectiei si pentru a reduce disconfortul.

In cazul in care suferiti de mastita, masati sanul afectat. Acest lucru va ajuta la deblocarea conductelor infundate de lapte. Masati intotdeauna de la exterior spre mamelon in cercuri mici, aplicand o presiune mai mare pe zona infectata. Se prepara un ulei de masaj prin amestecarea unor cantitati egale de ulei de caise si de germeni de grau. Folositi-l pentru a masa pieptul folosind miscari ascendente. Faceti acest lucru de cateva ori pe zi.

Compresele calde si reci sunt, de asemenea, utile in tratamentul mastitei. In timp ce o compresa rece ajuta la reducerea inflamatiei si calmeaza durerea, o compresa fierbinte ajuta blocajul, imbunatateste circulatia sangelui si fluxul de lapte. Se prepara o compresa fierbinte prin infasurarea unei sticle de apa fierbinte intr-un prosop subtire. Se prepara o compresa rece prin infasurarea catorva cuburi de gheata intr-un prosop subtire. Se aplica compresa fierbinte pe sanul infectat timp de 15 minute. In continuare, se aplica compresa rece timp de 5 minute. Se repeta ciclul de 2 sau de 3 ori. Utilizati acest remediu dupa cum este necesar.