Deoarece simptomele cancerului ovarian pot fi similare cu alte boli, este intotdeauna important sa se consulte un medic ginecolog pentru a evita complicatiile si a obtine un diagnostic precoce. Cancerul ovarian este una dintre bolile cronice ale sistemului reproducator feminin, care prin forma sa de dezvoltare este cunoscut si sub numele de „ucigasul tacut”.

Este cel de-al doilea cancer ginecologic cel mai frecvent, dar are cea mai mare rata de mortalitate din cauza absentei simptomelor puternice in stadiile sale timpurii. Cauza sa exacta nu este definita, dar exista un risc mai mare, la persoanele cu antecedente familiale, modificari hormonale bruste si obiceiuri proaste de viata.

Desi este necesar sa se efectueze teste medicale pentru detectarea acestuia, exista anumite semne care pot ajuta la depistarea bolii.

Distensie abdominala

Cresterea excesiva a celulelor canceroase produce mai multe reactii inflamatorii in organism, iar dintre acestea iese in evidenta distensia abdominala.

Modificari ale ciclului menstrual

Analiza modificarilor ciclului menstrual ar putea fi, de asemenea, utila in suspectarea unei anomalii la nivelul ovarelor. Tinerea unui calendar menstrual, astfel incat sa se poata inregistra datele dintre cicluri cu mai multa precizie.

Durere pelviana

Adesea, persoanele care dezvolta cancer ovarian se confrunta cu dureri pelvine sau abdominale in mod repetat, fara o cauza aparenta. Durerea persista cateva saptamani, aparand aproape intotdeauna intermitent.

Dificultati digestive

De asemenea, femeile care dezvolta cancer ovarian incep sa aiba tensiune si senzatie de presiune in stomac.Din cauza acestei boli, pot aparea alte dificultati digestive, care sunt adesea confundate cu infectiile sau patologiile acestui sistem. Este important sa se consulte medicul in caz de:

  • Greata si varsaturi;
  • Episoade continue de constipatie cronica;
  • Indigestie si colici;
  • Modificari ale scaunului.
  • Durere in timpul actului sexual
  • Durerea se manifesta recurent in timpul actului sexual si, in general, este insotita de uscaciune vaginala.

Urinare incontrolabila

Atunci cand aceasta boala apare in sistemul reproducator, este obisnuit sa apara schimbari bruste ale obiceiurilor de urinare, devenind chiar un act incontrolabil. Inflamatia care apare face ca muschii pelvini sa se slabeasca, reducand capacitatea vezicii urinare de a mentine urina.

Drept urmare, exista o nevoie constanta de a merge la baie, chiar si la cateva minute distanta. Pe masura ce boala progreseaza, persoanele pot avea, de asemenea, mai multe episoade de cistita si infectii ale tractului urinar.