De multe ori, afectiunile medicale cu care se confrunta unii oameni vin insotite si de alte riscuri, care le pot cauza acestora mai multa suferinta. De exemplu, in cazul persoanelor cu mobilitate redusa, care sunt nevoiti sa petreaca foarte mult timp in pat, pe langa pierderea a anumitor abilitati, acestea sunt predispuse la aparitia escarelor, cunoscute si ca rani de decubit, rani foarte dureroase, care pot escalada pana la o suprainfectare.
De aceea, cadrele medicale recomanda celor care au in grija astfel de bolnavi sa aiba grija ca la un anumit interval de timp – aproximativ 2 ore – sa fie schimbata pozitia in care acestia stau. Astfel se pot evita ranile de decubit. De asemenea, acestia mai au la indemana si un dispozitiv medical, cunoscut sub denumirea de saltea antiescare.
Ce este mai exact salteaua antiescare si care este rolul sau?
Dupa cum este mentionat si anterior in articol, salteaua antiescare are rolul de a preveni aparitia ranilor de decubit, adica a ranilor care apar la nivelul pielii, ca urmare a presiunii si frecarii exercitate asupra anumitor zone ale corpului, atunci cand se petrece timp indelungat in aceeasi pozitie. Acesta este si motivul pentru care persoanele imobilizate la pat sunt principala categorie de bolnavi carora se adreseaza salteaua antiescare.
O astfel de saltea poate fi asezata atat in pat, peste o saltea normala, cat si pe canapea sau fotoliu, altfel spus, oriunde petrece mult timp o persoana care are o mobilitate redusa. Chiar si intr-un carucior rulant poate fi asezata o saltea antiescare, facandu-l astfel mai confortabil pentru utilizatorul sau.
Saltea antiescare | carucior rulant | MagazinulOrtopedic.ro
Datorita formei pe care aceasta o are, o retea de canale de aer, salteaua antiescare reduce presiunea exercitata asupra pielii ajutand la schimbarea pozitiei persoanei imobilizate prin umflarea si dezumflarea alternativa a canalelor acesteia. Totodata, saltelele antiescare care pot fi gasite in magazinul online MagazinulOrtopedic.ro favorizeaza si ventilatia la nivelul pielii, o alta cauza care contribuie la aparitia escarelor.
Prin urmare, confortul nu este un lux pentru persoanele imobilizate la pat, ci o necesitate pentru a le ameliora suferinta.