Una din cele mai des intalnite probleme ale lumii moderne este reprezentata de alergii alimentare. Alergia alimentara este cea mai des intalnita atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. Din pacate, copiii sunt principalele victime, pentru ca alergia le poate cauza probeme mai grave de sanatate, precum si limitari de tot felul si frustrari. Alimentele sunt responsabile de un numar mare de alergii, cele mai des intalnite alimente fiind ouale, laptele de vaca, arahidele.

Top 3 alergii alimentare

Pe primul loc in topul alergiilor alimentare se numara laptele de vaca. Acest tip de alergie apare cel mai adesea la nou-nascuti, insa si la pacientii adulti. Alergia la laptele de vaca debuteaza atunci cand inceteaza alaptarea. Aceasta alergie provoaca nu numai probleme digestive, eczeme, urticarie, pana la soc anafilactic. Sunt situatii in care Sindromul Mortii Subite la bebelusi este cauzat de alergia la laptele de vaca.

Alergenii majori din laptele de vaca sunt stabiliti prin teste sangvine. Cei care sunt alergici la laptele de vaca pot fi alergici la smantana, iaurt, branza, unt, practic la orice compus din lapte. Exista produse hipoalergenice care pot fi consumate si care permit oprirea acestor simptome.

Alergia la arahide, pe de alta parte, este un alt tip de alergie raspandit, acestea fiind folosite in industria alimentara cu preponderenta la dulciuri. Pacientii cu alergie la arahide trebuie sa evite consumul nu numai de arahide, ci si de ciocolata sau produse pe baza de arahide sau produse de patiserie, sosuri, cereale, orice contine urme de arahide. Alergia nu poate fi vindecata decat in cazuri foarte rare si persista toata viata.

Alergia la oul de gaina este un alt tip de alergie frecvent intalnit, afectand pana la 5% dintre copiii cu teren atopic. Este la fel de grava ca si alergia la laptele de vaca si poate provoca moartea prin soc anafilactic sau chiar prin edem laringian la unele persoane care sunt foarte sensibile. Din fericire, alergia la ou nu este grava ca si manifestare si poate sa provoace numai urticarii sau eczeme.

Indiferent de tipul si de natura alergiei, pacientii trebuie sa faca testele specifice si sa respecte indicatiile medicului, precum si alimentatia si medicatia recomandata.