V-ati gandit vreodata cum reusiti sa va amintiti informatii pentru a raspunde unui test? Abilitatea de a crea noi amintiri, de a le pastra pentru anumite perioade de timp si de a le aminti cand sunt necesare, permite omului sa invete si sa interactioneze cu lumea. Luati in considerare pentru o clipa de cate ori depindeti de memorie in invatare, in utilizarea diverselor obiecte, in interactiunea cu ceilalti.

Studiul memoriei umane a fost subiect de stiinta si filosifie de mii de ani si a devenit unul dintre subiectele de interes din cadrul psihologiei cognitive actuale. Dar ce anume este memorie? Cum se formeaza amintirile?

In esenta, memoria este un proces complex care presupune achizitionare, stocarea si reamintirea informatiilor. Totusi, nu toate amintirile sunt la fel. Memoria se refera la procesele folosite pentru a achizitiona, a stoca, a retine si, ulterior, a folosi anumite informatii. Exista trei procese majore implicate in memorie: codarea, stocarea si recuperarea.

Memoria omului implica capacitatea de a pastra si de a recupera informatiile pe care acesta le-a invatat sau le-a experimentat. Dupa cum stim cu totii, acest lucru nu este un proces perfect. Uneori oamenii uita sau isi amintesc gresit anumite lucruri. Alteori, informatiile nu sunt codate corespunzator, motiv pentru care si amintirile sunt inexistente sau insuficiente. Problemele legate de memorie pot varia de la anomalii minore, cum ar fi uitarea, la boli majore care afecteaza calitatea vietii si capacitatea de a functiona.

Pentru a forma noi amintiri, informatia trebuie sa fie transformata intr-o forma utilizabila, care are loc prin procesul cunoscut sub numele de codificare. Odata ce informatiile au fost codificate cu succe, acestea trebuie sa fie stocate in memorie pentru utilizare ulterioara. O mare parte din aceasta memorie stocata se afla in afara constiintei umane, cu exceptia cazului in care trebuie folosita.

Unele situatii necesita un timp de stocare foarte scurt, doar cateva secunde si informatiile senzoriale sunt deja inamgazinate. Asa apare memoria de scurta durata si cea de lunga durata. Unele amintiri pot dura 20-30 de secunde, iar altele pot rezista zile, saptamani, luni sau chiar decenii.

Carti la reducere | printrecarti.ro

carti la reducere

Dincolo de toate teoriile legate de memorie, este dovedit stiintific ca cititul stimuleaza memoria. Daca doriti carti la reducere, singurul loc din care le puteti cumpara este Printre Carti, un anticariat online din Bucuresti. Pe site-ul printrecarti.ro puteti gasi informatii si carti ieftine de vanzare!