Mai multe studii au aratat urmatorul lucru: cafeaua are beneficii pentru sanatatea celor care o consuma si chiar creste speranta de viata.

Bautul cafelei de dimineata poate avea beneficii considerabile asupra sperantei de viata. Acest lucru este confirmat de un nou studiu realizat de cercetatorii chinezi. Persoanele care beau o cantitate moderata de cafea in fiecare zi au un risc mai scazut de deces pe o perioada de sapte ani decat cele care nu beau cafea. Acest risc se reduce si mai mult daca in bautura se adauga o lingura de zahar.

In afara de antioxidantii pe care ii contine, cafeaua ar avea si alte virtuti nebanuite. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pentru a afla de ce oamenii care beau cafea traiesc mai mult.

Cum creste cafeaua speranta de viata?

Cercetatorii au cerut unui numar 100 de persoane sa bea cafea in anumite zile si nu in altele. S-a constatat ca, in zilele in care au baut cafea, persoanele studiate erau mult mai active: faceau in medie cu 1000 de pasi mai multi pe zi. Acest lucru ar putea explica de ce speranta de viata creste daca bei cafea.

Nu este clar de ce consumul de cafea va face mai activi. Fie ca este din cauza efectului stimulator sau doar pentru ca mergi mai mult pe jos pentru a-ti lua cafeaua, tot merita.

Riscul de deces premature scade cu 29%

Potrivit rezultatelor studiului, persoanele care beau cafea fara zahar au cel mai mic risc de deces in comparatie cu cele care nu beau deloc cafea. Consumul a intre 2,5 si 4,5 cesti de cafea pe zi reduce riscul de deces prematur cu 29%. Acelasi lucru este valabil si pentru consumatorii de cafea cu zahar (intre 1,5 si 3,5 cesti pe zi). Aceste rezultate se aplica si in cazul cafelei instant, macinate sau decofeinizate. Cu toate acestea, ele nu sunt concludente pentru cei care folosesc indulcitori artificiali.

Cafeaua decofeinizata are acelasi efect

Cel de-al doilea studiu a fost realizat in Statele Unite pe peste 185.000 de adulti de toate originile, cu varste cuprinse intre 45 si 75 de ani, pe o perioada medie de 16 ani. Autorii au descoperit o legatura intre un consum mai mare de cafea si un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale, cancer si diabet.

Mai exact, persoanele care au baut o ceasca de cafea pe zi au avut un risc cu 12% mai mic de a muri in perioada studiata decat cele care nu au baut cafea, nivel care a crescut la 18% in cazul celor care au baut trei cesti. Ca si in cazul studiului european, efectele au fost similare in cazul cafelei decofeinizate.