Pentru unii oameni, poate fi aroma ierbii proaspat taiate sau a florilor de abia plantate, ce trezesc amintiri, pentru altii, pielea unui nou-nascut sau mirosul de paine care se coace poate aduce sentimente de calm si seninatate.
Simtul olfactiv este, de asemenea, important si in viata de zi cu zi: datorita resimtirii mirosurilor, oamenii stiu daca prin apropiere exista un incendiu sau daca mancarea s-a stricat.
Incapacitatea de a mirosi poate avea un mare impact asupra calitatii vietii, iar aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de anosmie.
Anosmia, o pierdere totala sau partiala a mirosului, a ajuns in prim-plan ca simptom COVID-19, dar aceasta afectiune are multe cauze.
Anosmia poate fi tratata din punct de vedere medical si exista, din fericire, strategii puternice pentru a o combate la domiciliu.
Care sunt remediile naturale, ce pot ajuta la recapatarea simtului olfactiv
Anosmia poate fi permanenta sau temporara. Adesea, aceasta dispare treptat, in timp, fara tratament sau interventie, insa cu toate acestea, faptul de a nu sti cand sau daca simtul olfactiv va reveni, este ingrijorator.
Daca o persoana ce se confrunta cu aceasta conditie doreste accelerarea procesului, exista mai multe tratamente ce se pot incerca acasa. Iata cateva exemple:
-
antrenarea mirosului:
Antrenamentul olfactiv este un pilon de baza al tratamentului. In cadrul antrenamentului olfactiv, pacientul miroase o serie de patru arome puternice care pot fi gasite in propria casa.
Fiecare miros este usor adulmecat timp de 20 de secunde. Acest proces se repeta de trei ori pe zi, timp de 6 saptamani. De obicei, este necesar un angajament pe termen lung pentru a vedea imbunatatiri.
-
uleiul de ricin:
In mod natural, uleiul de ricin a fost folosit de mult timp pentru a restabili pierderea mirosului, datorita componentei sale active, acidul ricinoleic. Acidul ricinoleic poate ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, ajuta la reducerea umflaturilor si inflamatiilor pasajelor nazale cauzate de raceli si alergii.
-
ghimbirul:
Ghimbirul are un miros distinctiv, intepator, care il face benefic pentru a fi utilizat in antrenamentul olfactiv. In acest scop, ghimbirul se poate folosi sub forma de pudra sau chiar crud.