Matreata este una dintre cele mai frecvente boli ale parului si afecteaza aproximativ 50% din populatia lumii. Ce se intampla cu scalpul cand flora bacteriana este dezechilibrata?
Pentru a intelege mai bine relatia dintre matreata si microbiom, trebuie mai intai cunoscut cum functioneaza scalpul uman.
Este acoperit cu glande sebacee care produc sebum si glande sudoripare care cresc umiditatea.
Secretia de sebum, care este de obicei mai abundenta in adolescenta si pana la varsta de 30 de ani, poate afecta in cele din urma echilibrul bacteriilor si ciupercilor de pe scalp, favorizand matreata.
Sebumul este hrana pentru cresterea si activitatea bacteriilor si ciupercilor benefice care locuiesc pe scalp. Cu toate acestea, aceasta inseamna ca excesul de sebum poate afecta microflora scalpului. Una dintre consecinte poate fi aparitia matretii.
- Principala cauza a matretii sunt infectiile fungice
Adesea, cauza matretii este cresterea si dezvoltarea excesiva a ciupercii din familia Malassezia, care locuieste pe scalpul uman. Aceste ciuperci produc niveluri ridicate de acizi grasi iritanti, care stimuleaza productia de celule epiteliale, provocand iritatii si descuamari.
Bacteriile pot agrava, de asemenea, matreata daca sunt adaugate la un dezechilibru deja existent la nivelul scalpului.
- Echilibrul microbiomului
Bacteriile pot fi implicate in furnizarea de aminoacizi si vitamine esentiale pentru sanatatea parului si a scalpului, in special biotina, vitamina B6, nicotina si lizina. Din acest motiv, utilizarea probioticelor este un potential tratament pentru matreata.
Schimbarile in echilibrul bacteriilor care locuiesc in mod natural in pielea umana pot provoca inflamatii sau accelera imbatranirea scalpului si a foliculilor de par.
- Care sunt beneficiile probioticelor pentru scalp?
Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, probioticele sunt organisme vii care, atunci cand sunt utilizate in cantitati optime, ofera beneficii sanatatii umane. Probioticele exista in mod natural si pe corpul uman, dar pot fi luate si din alimente si suplimente sau aplicate direct pe piele.
Cele din familia lactobacililor sunt gasite mai mult in alimente, bauturi si suplimente. Bifidobacteriile, enterococii si streptococii sunt, de asemenea, adesea utilizati. Pe langa echilibrarea microflorei pielii, ele protejeaza impotriva contaminantilor externi si a agresorilor, intaresc bariera pielii si previn cresterea excesiva a agentilor patogeni daunatori.