Categorii
Sanatate

Noi materiale ceramice

Portelanul dentar este folosit pentru a crea replici naturale atat pentru furnir, cat si pentru fabricarea coroanei. Desi prezinta caracteristici vizuale similare cu dintii naturali, o tehnica va fi mai potrivita decat cealalta, in functie de situatie.

Problemele cu restaurarile de portelan din trecut erau cauzate de faptul ca erau foarte fragile si aveau o rezistenta scazuta in tractiune, si asemenea sticlei, erau predispuse la fracturi. O modalitate de a depasi acest lucru a fost de a încorpora un material de baza din metal, adica aur turnat, cu portiuni de portelan Din nefericire, in timp ce coroana se intarea, metalul tindea sa scada din translucenta portelanului din sticla si din aspectul sau de viața – nu atat de rau pentru dintii din spate, dar atat de mare pentru cei din fata.

Recent, cea mai noua categorie de coroane din ceramica utilizeaza un ,,nucleu’’ceramic interior din zirconiu, care adauga o rezistenta semnificativa, precum si o frumusete estetica. Acest miez ceramic policristalin este compus din acelasi material care formeaza structura de baza a diamantelor false.

Tehnologia CAD-CAM (Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing)

Aceasta tehnologie este o alta inovatie in domeniul stomatologiei, care permite o precizie extraordinara a potrivirii si conturului restaurarilor coroanei. Folosind o bagheta speciala pentru a scana un dinte care a fost modificat pentru o coroana noua, informatia este transmisa de la un calculator la o masina de frezat care sculpteaza un nucleu ceramic corespunzator coroanei. Portelanul este apoi ars pe partea superioara a acestui miez pentru a imita forma si culoarea dintilor, precum si pentru a da stralucire. Rezultatul accestui sistem asistat de calculator este o coroana compus dintr-un miez intarit care este permanent cimentat pentru restul dintelui natural.

Secretele de succes – furniri sau coroane?

In multe cazuri, furnirurile si coroanele de portelan pot produce rezultatae placute si excelente, dar aceste doua tipuri de restaurari dentare au caracteristici structurale diferite. In cele din urma, terminologia exacta este neimportanta. Secretul unui rezultat reusit este sa se stie ce sa se foloeasca si cand sa se foloseasca. Acesta este provienienta profesionalismului dentar care imbina cunostintele, priceperea si experienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *