Somnul este o parte foarte importanta a sanatatii si bunastarii bebelusului. De fapt, obiceiurile bune de somn se invata inca de la nastere.

Bebelusii care nu dorm suficient pot fi agitati ziua. Noaptea, pot avea dificultati in a adormi. Fiecare copil este diferit. Unii dorm mult, iar altii mult mai putin.

Bebelusi (de la nastere pana la 4 luni)

Nou-nascutii pot dormi pana la 18 ore pe zi, intre 3 si 4 ore la un moment dat. Este normal si sanatos ca bebelusii sa se trezeasca noaptea pentru a manca. Pe masura ce creste, bebelusul va ramane treaz mai mult ziua si va dormi mai mult noaptea.

La fel ca adultii, bebelusii au nevoie de indicii potrivite pentru a invata cand este timpul sa doarma. De exemplu, daca se adoarme mereu bebelusul in patutul lui, el va sti ca acolo doarme. Chiar daca nu intelege imediat, bebelusul va face in cele din urma conexiunea.

La scurt timp dupa varsta de 3 luni, bebelusul va avea perioade de somn mai previzibile si se poate stabili un program de somn mai regulat.

Este bine sa se stabileasca o rutina inainte de somn. Aceasta rutina poate include o imbratisare si o nuvela intr-o camera intunecata.

Obiceiuri sanatoase de somn pentru copilul mic

Un copil prea obosit va avea mai multe dificultati de somn. Un pui de somn il ajuta pe bebelus sa doarma mai bine noaptea.

Daca bebelusul se va trezi in timpul noptii, trebuie lasat singur cateva minute sa adoarma singur, inainte de a merge la el.

Bebelusi (4-12 luni)

La aceasta varsta, bebelusii dorm aproximativ 14 ore pe zi, dar poate fi normal sa doarma mai mult sau mai putin. Pana la 4 luni, majoritatea copiilor au nevoie de 3 reprize de somn pe zi – una dimineata, una dupa-amiaza si una seara devreme.

Intre varstele de 6 si 12 luni, bebelusul va trece probabil de la 3 reprize de somn pe zi la 2 mai lungi, dimineata si dupa-amiaza. Nevoile fiecarui copil sunt diferite. Unele reprize de somn pot fi de doar 20 de minute, in timp ce altele de 3 sau mai multe ore.