In timpul saptamanii 7 de sarcina, bebelusul va continua sa se dezvolte rapid. Organele vitale continua sa creasca, iar cea mai mare dezvoltare se va face acum in zona capului si fetei. De fapt, bebelusul produce aproximativ 100 de celule cerebrale noi in fiecare minut.
Bebelusul a trecut deja prin cateva etape de dezvoltare a rinichilor pana in saptamana 7, iar saptamana aceasta va continua dezvoltarea acestora. In urmatoarele cateva saptamani, bebelusul va incepe sa produca urina care va face parte din lichidul amniotic.
Dezvoltarea bebelusului
La 7 saptamani de sarcina, exista multe schimbari in dezvoltarea copilului si anume:
- dezvoltarea continua a creierului;
- formarea continua a trasaturilor faciale, inclusiv narile, gura, limba si lentilele oculare;
- dezvoltarea continua a membrelor, deoarece mugurii membrelor continua sa se formeze;
- dezvoltarea continua a maduvei spinarii;
- dezvoltarea continua a inimii, plamanilor si intestinelor.
Acum bebelusul este de 10 000 de ori mai mare decat in momentul conceptiei – masoara aproximativ 2,54 centimetri.
- Mucusul cervical
In timpul sarcinii, activitatea progesteronului are ca rezultat o strategie cunoscuta sub numele de dop cervical, care este stabilita in jurul saptamanii 7.
Acesta este un strat de mucus care va acoperi colul uterin si va bloca intrarea in uter, pentru a preveni patrunderea bacteriilor, lichidului seminal si a altor substante nedorite in uter. Acest lucru ajuta la mentinerea copilului in siguranta si sanatos.
Este alcatuit in principal din apa si glicoproteine, iar consistenta sa poate varia in functie de fluctuatiile hormonale.
Drept urmare, nu este intotdeauna 100% eficient impotriva tuturor microbilor si este important sa se solicite ajutor medical daca apar semne ale unei infectii urinare sau ale unei infectii vaginale. Tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea complicatiilor. Spre sfarsitul sarcinii, dopul cervical se va slabi pe masura ce corpul se pregateste pentru nastere.
- Lucruri de facut
Chiar daca poate parea devreme, lista de sarcini incepe sa creasca in primul trimestru. Acesta este un moment bun pentru a programa o vizita prenatala pentru a face urmatoarele teste:
- frotiu Papanicolau, daca este necesar;
- analize de sange, pentru a verifica factorul Rh, nivelurile de fier si altele;
- in unele cazuri, testarea bolilor genetice;
- teste pentru boli cu transmitere sexuala;
-
testarea urinei pentru a evalua glucoza, proteinele, bacteriile, celulele rosii si albe din sange.