La fel ca si adultii, si copiii au nevoie de o rutina de somn. Pentru adult aceasta rutina poate insemna un dus sau o baie fierbinte, relaxanta, cateva pagini citite intr-o carte sau un film bun. Pentru copil, rutina de somn este asemanatoare. Copiilor trebuie sa le fie creata o rutina de somn inca din primele luni de viata. Iar aceasta rutina poate (si trebuie) sa fie respectata pana la implinirea varstei de 8-9 ani, pana aproape de pubertate. Exista grafice cu orele de somn necesare pentru copii in functie de varsta, dar si grafice cu orele potrivite de culcare in functie de varsta. Cu cat sunt mai bine respectate, cu atat parintii sunt mai fericiti si copiii mai linistiti.

Rutina de somn de fiecare seara

Pana la o anumita varsta, copiii dorm si ziua, insa vom face referire strict la rutina de somn din timpul noptii. Cu jumatate de ora, chiar o ora inainte de culcare, copilul trebuie pregatit. Unii copii mananca mai devreme, la o ora potrivita, altii cer o gustare sau o cana/ biberon de lapte. Important este ca mesele sa fie regulate, gustarile sa nu fie dulci sau excitante pentru creier si stomacul sa nu fie plin la culcare.

Inainte de culcare, o baie relaxanta este cheia succesului! Fie ca sunt mai mari sau mai mici, copiii adora baita, iar parintii ii pot ajuta cu un masaj usor dupa, cu uleiuri relaxante cu aroma de levantica, spre exemplu. O poveste spusa inainte de culcare reprezinta o parte importanta a rutinei. Cat sunt mici, parintii le citesc povestea. Cand cresc, isi citesc singuri sau alaturi de parinti povestea preferata si exploreaza noi carti.

Un alt lucru pe care il pot face parintii inainte de culcare este sa isi asculte copiii. In general, atunci copiii povestesc ceea ce li s-a intamplat pe parcursul zilei, evenimente importante sau fleacuri, dar care pentru copil sunt interesante si trebuie povestite. Cu cat parintele il asculta mai mult si ii da sfaturi, cu atat se va crea si o legatura intre cei doi. Nu in ultimul rand, ca si parte a rutinei de somn, nu trebuie sa lipseasca pupicul de noapte buna si vorbele frumoase!