In timpul primelor 3 luni ale bebelusului, laptele matern sau cel praf vor oferi toata hrana necesara. Pe masura ce copilul creste, modul de hranire se va schimba. Bebelusii se indreapta spre consumarea unei cantitati mai mari de lapte in timpul fiecarei mese, astfel ca nu vor mai fi nevoiti sa se hraneasca la fel de des si vor dormi mai mult pe timp de noapte. Acest lucru se va intampla in special, in primele 3 luni – cresterea sporind apetitul copilului. Continuati sa alaptati copilul si cresteti numarul de mese, dupa cum este necesar.

Alaptarea bebelusului

De asemenea, bebelusul v-a deveni mai vigilent pe masura ce saptamanile trec, incepand sa dezvolte un zambet social. Deci, probabil, va exista mai multa interactiune intre mama si copil in timpul alaptarii.

alaptarea bebelusului

Urmatoarele sfaturi sunt recomandari generale, bebelusul putand fi mai infometat.

De aceea este important sa acordati atentie semnalelor bebelusului. Un copil care mananca destul poate sa incetineasca, sa se opreasca sau sa se indeparteze de san sau de sticla.

Dupa primele saptamani de la nastere, bebelusii incep sa se hraneasca mai rar si dorm pentru perioade mai lungi pe timp de noapte. Puteti sa va asigurati ca copilul alaptat la san mananca suficient daca:

– pare a fi alerta si activa

– castiga in mod constant in greutate, creste si se dezvolta

– se hraneste de sase pana la opt ori pe zi

Este posibil ca bebelusul sa nu manance suficient daca nu pare satisfacut, chiar si dupa hranire si plange constant sau este iritat. Apelati la medicul copilului daca observati oricare dintre aceste semne. Retineti ca, dupa aproximativ o luna, toti bebelusii alaptati tind sa aiba mai putine scaune decat inainte. Cand bebelusul are varsta de aproximativ 2 luni, poate sa nu aiba scaun dupa fiecare masa. In perioadele de crestere rapida, este posibil sa observati ca micutul doreste sa se hraneasca mai des. Aceasta cerere frecventa de hrana solicita corpului mamei sa-si mareasca oferta de lapte si, in cateva zile, cererea si oferta vor deveni echilibrate. Copiii exclusiv alaptati ar trebui sa primeasca suplimente de vitamina D in primele zile de viata. Copiii digera laptele praf mai incet, deci, daca ii hraniti cu sticla, bebelusii pot avea mai putine mese decat un copil alaptat.

In timp ce copilul creste, va putea sa manance mai mult si timpul dintre mese se poate mari. Veti observa, de asemenea, ca bebelusul incepe sa doarma mai mult pe timp de noapte.