Recent, intoleranta la gluten a devenit o problema obisnuita de sanatate – 1 din 100 de persoane se plang de dureri de stomac cauzate de incapacitatea organismului de a procesa glutenul.

Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente, dar mai ales in cereale ( grau, secara, ovaz sau orz). Unii oameni pot dezvolta intoleranta la gluten.

Forma mai severa este cunoscuta sub numele de boala celiaca – o boala autoimuna caracterizata prin afectarea mucoasei intestinului subtire, care, la randul sau, duce la dificultati de digerare si procesare a glutenului.

Formele mai usoare sunt cunoscute sub numele de intoleranta la gluten. Diagnosticul se pune dupa analize de sange si endoscopie. Tratamentul include o dieta de minimum 3 luni care exclude produsele care contin gluten.

Semnele intolerantei la gluten

  • Dureri de stomac dupa anumite alimente

Unul dintre semnele intolerantei la gluten sunt durerile de stomac pe care oamenii le experimenteaza dupa ce consuma anumite alimente – spaghete, paine, paste, briose, produse de patiserie. Crampele de stomac pot fi insotite de greata sau chiar varsaturi.

  • Piele uscata si problematica

Majoritatea persoanelor cu intoleranta la gluten au probleme cu pielea. Aceasta devine mai uscata, predispusa la eczeme sau acnee, roseata, iritatie si eruptii cutanate.

  • Flatulenta

Un stomac balonat poate fi cauzat de multe lucruri – dezechilibru hormonal, unele alimente care formeaza gaze etc. Insa este si unul dintre simptomele intolerantei la gluten din cauza sensibilitatii mucoasei gastrice.

  • Mersul neregulat la toaleta

Printre simptomele intolerantei la gluten se numara mersul neregulat la toaleta. De obicei pacientii sufera de constipatie si dificultati de evacuare a scaunelor, dar unii pot face diaree.

  • Oboseala si epuizare

Deoarece organismul nu poate digera glutenul, trebuie sa iroseasca mai multa energie procesandu-l. Acest lucru duce la oboseala si la pierderea tonusului.

  • Lipsa de concentrare

Spre deosebire de boala celiaca, forma mai usoara de intoleranta la gluten se caracterizeaza prin unele manifestari care afecteaza sistemul nervos. Distragerea usoara a atentiei, problemele de memorie, schimbarile de dispozitie, depresia sunt printre cele mai frecvente simptome.