Afla totul despre stranut: de ce apare si care sunt cauzele lui?

Clipitul, tusea si cascatul sunt cateva dintre reflexele pe care oamenii le au inca de la varste fragede. In acelasi timp, stranutul se incadreaza si el in categoria reflexelor de care nimeni nu se poate feri 100%. Putini sunt insa cei care au avut curiozitatea sa afle mai multe despre ce inseamna stranutul, cand apare si care sunt cauzele aparitiei lui. In randurile urmatoare exista rapunsuri la toate aceste intrebari!

Ce este stranutul?

Cunoscut general drept unul dintre reflexele umane, stranutul reprezinta momentul in care mucoasa nasului devine iritata, pentru ca este deranjata de particule straine. Mai exact, oamenii experimenteaza o expulzie brusca si foarte rapida a aerului din plamani prin intermediul nasului, dar si al gurii.

Care sunt cauzele care pot provoca stranutul?

Aerul foarte umed sau rece, gazele toxice, fumul, praful, bolile respiratorii si alergiile sunt principalele cauze care pot conduce la aparitia stranutului atat la adulti, cat si la copii. In momentul in care organismul simte ca ceva nu este in regula, el are puterea de incerca sa lupte pana la eliminarea factorilor de stres.

Tratamente naturiste pentru stranut

Cei care isi doresc sa se simta mai bine si sa nu mai stranute la fel de mult pot incerca diferite tipuri de tratamente naturiste, care sa ii ajute sa scape de reflexele care ii deranjeaza. De exemplu, acupunctura, electroacupunctura, masajele terapeutice, dar si cele de relaxare, impreuna cu reflexoterapia reprezinta doar cateva dintre modurile in care adultii pot incerca sa aiba o viata cat mai normala, lipsita de stranuturi in momente inopportune.

Prevenire

Exista cateva metode simple care ajuta la prevenirea aparitiei stranutului. Chiar daca acest reflex nu poate fi tinut complet la distanta, exista trucuri de care pacientii pot tine cont pentru a se simti mai bine. De exemplu, ei pot incerca sa evite iritatiile pe cat de mult posibil. In acelasi timp, ideal este ca adultii sa nu foloseasca decongestionante nazale in exces si sa ia doar tratamentele despre care afla de la medici de specialitate.