Avantaje si dezavantaje ale unui cablu UTP vs. ale unui cablu FTP de date in societatea moderna

Specialistii companiei SMD-Plus.ro sustin si importanta cablurilor FTP in vederea transmiterii datelor in deplina siguranta, insa cumparatorii trebuie sa faca o disctinctie clara intre cele doua tipuri de cabluri

cablu FTP

In ultimii ani, tehnologia a avansat foarte mult, iar un cablu UTP nu mai este un simplu fir ce se conecteaza la o sursa de curent sau care leaga doua obiecte electrice, ci mai degraba uneltele ideale pentru networking care au multiple beneficii. Specialistii companiei SMD-Plus.ro sustin si importanta cablurilor FTP in vederea transmiterii datelor in deplina siguranta, insa cumparatorii trebuie sa faca o disctinctie clara intre cele doua tipuri de cabluri pentru a nu da gres cu alegerea facuta.

Cablu UTP – avantaje si dezavantaje

Cablurile UTP reprezinta sisteme de patru perechi de fire de cupru legate printr-un tub de incasare si folosite pentru conectarea mai multor dispozitive. Cablurile UTP reprezinta cea mai populara metoda de cablare,cu doua perechi de fire rasucite impreuna si incastrate intr-un tub, fara niciun fel de protectie. Aceste cabluri sunt folosite de companiile de internet si sunt considerate a fi cele mai rapide cabluri pe baza de cuplu, fiind cea mai economica varianta, foarte usor de instalat si compatibile in sistemele de internet, fara a necesita impamantare.

Ca si dezavantaje ale acestui tip de cablu, cablul UTP este cel mai des expus interferentei frecventei radio si electromagnetice, dar si interferentei microundelor, fiind cel mai predispus zgomotului electronic. De aceea, este bine ca aceste cabluri sa fie tinute departe de raza de actiune a motoarelor electrice si de lumina fluorescenta. Nu in ultimul rand, distanta dintre semnale este mai scurta decat in cazul unui cablu de fibra optica, spre exemplu, fiind mai putin capabil sa transmita semnalul in cazul retelelor de distanta lunga.

Cablu UTP | cablu FTP | SMD-Plus.ro

cablu UTP

Cablu FTP– avantaje si dezavantaje

Pentru ca multi cumparatori confunda cablurile UTP cu cele FTP, pentru ca aceste erori pot costa firmele foarte multi bani, este necesar ca potentialii cumparatori sa stie cateva lucruri despre un cablu FTP. Acesta transmite semnalul mult mai eficient si are o protectie buna impotrva interferentelor electromagnetice externe, firele ce intra in componenta acestuia fiind invelite cu o folie exterioara tocmai cu acest scop.

Cablurile FTP de date prezinta un mare avantaj, acela ca pot rezista la conditii meteo extreme, la temperaturi de -20 sau +60 grade Celsius, inclusiv in conditii de ploaie si ninsoare, fiind intrebuintate in cadrul retelelor de calculatoare cu scopul de a transmite semnale digitale si analogice intr-un mod cat mai eficient.