Hiperhidroza (transpiratia in exces), cunoscuta si sub numele de polihidroza sau sudoree, este o afectiune caracterizata prin transpiratie excesiva. Transpiratia poate afecta doar o anumita zona sau intregul corp. Desi nu pune viata in pericol, poate fi inconfortabila si poate provoca traume psihologice.
Transpiratia excesiva asociata cu hiperhidroza este in mod normal cea mai activa la nivelul mainilor, picioarelor, axilelor si inghinei datorita concentratiei ridicate de glande sudoripare.
- Hiperhidroza focala: cand transpiratia excesiva este localizata. De exemplu, hiperhidroza palmoplantara este transpiratia excesiva a palmelor si a talpilor.
- Hiperhidroza generalizata: transpiratia excesiva afecteaza intregul corp.
Hiperhidroza poate fi prezenta de la nastere sau se poate dezvolta mai tarziu in viata. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de transpiratie excesiva tind sa inceapa in timpul adolescentei unei persoane.
Conditia poate fi cauzata de o stare de sanatate subiacenta sau nu are nicio cauza aparenta.
- Hiperhidroza idiopatica primara: „idiopatic” inseamna „de cauza necunoscuta”. In majoritatea cazurilor, hiperhidroza este localizata.
- Hiperhidroza secundara: persoana transpira prea mult din cauza unei stari de sanatate de baza, cum ar fi obezitatea, guta, menopauza, o tumoare, otravirea cu mercur, diabetul zaharat sau hipertiroidismul (glanda tiroida hiperactiva).
Simptome hiperhidroza
Hiperhidroza este definita ca transpiratia care perturba activitatile normale. Episoadele de transpiratie excesiva apar cel putin o data pe saptamana fara un motiv clar si au un efect asupra vietii sociale sau a activitatilor zilnice.
Cauze hiperhidroza
Cauzele hiperhidrozei primare nu sunt bine intelese; pe de alta parte, hiperhidroza secundara are o lista lunga de cauze cunoscute.
- Cauzele hiperhidrozei primare
Oamenii obisnuiau sa creada ca hiperhidroza primara este legata de starea mentala si emotionala a pacientului, ca starea este psihologica si afecteaza doar persoanele stresate, anxioase sau nervoase.
Cu toate acestea, cercetari recente au demonstrat ca persoanele cu hiperhidroza primara nu sunt mai predispuse la sentimente de anxietate, nervozitate sau stres emotional decat restul populatiei atunci cand sunt expuse acelorasi factori declansatori.
De fapt, este invers – sentimentele emotionale si mentale experimentate de multi pacienti cu hiperhidroza se datoreaza transpiratiei excesive.
Studiile au aratat, de asemenea, ca anumite gene joaca un rol in hiperhidroza, facand sa para mai probabil ca ar putea fi mostenita. Cauzele hiperhidrozei secundare:
- Leziuni ale maduvei spinarii;
- Abuzul de alcool;
- Anxietate;
- Diabet;
- Guta;
- Hipertiroidism – o glanda tiroida hiperactiva;
- Obezitatea;
- Insuficienta respiratorie.