Periajul, folosirea atei dentare si clatirea dintilor pot mentine dintii sanatosi, de asemenea, este posibil sa fie nevoie de asistenta unui ortodontist bine pregatit si a unui plan de tratament care sa ajute la indreptarea dintilor.

Componentele aparatelor dentare

1. Bracketsii

Acestea sunt realizate din metal sau din ceramica. Se foloseste un adeziv foarte puternic, care tine bracketsii in pozitie fixa pe parcursul tratamentului.

2. Arcul de sarma

Acesta este firul subtire din metal care se pune intre fiecare bracket si pune presiunea pe dinti pentru a deveni aliniati sau indreptati.

3. Legaturile elastice

Legaturile elastice, denumite inelele elastice sau gogosi, tin arcul in brackets. Pacientii iubesc aceste piese pentru ca vin intr-o varietate nesfarsita de culori.

4. Benzile de cauciuc

In functie de muscatura pacientului, este posibil sa se foloseasca benzi de cauciuc care se prind de bracketul de sus si unul de jos. Acestea creeaza presiune suplimentara pentru a indrepta si alinia dintii si maxilarul corespunzator.

Uneori exista alte instrumente care pot fi folosite in timpul tratamentului, cum ar fi tuburi, carlige, bucle, arcuri, legaturi de otel.

Cum functioneaza aparatele dentare?

Procesul de aliniere a dintilor cu aparate dentare

Aparatele dentare fac mai mult decat sa rearanjeze dintii. De fapt, printr-un proces numit remodelare osoasa, se aplica o presiune constanta si delicata impotriva dintilor, care incurajeaza oasele sa se adapteze si sa-si tina dintii in pozitiile lor noi pentru tot restul vietii.

Brachetii si arcul lucreaza impreuna pentru a alinia fiecare dinte in pozitia corecta. Cand este asezat prima data arcul, se foloseste un arcu ingust si flexibil. Apoi, pe masura ce dintii devin mai drepti, se vor folosi ulterior arcuri mai groase care umplu mai multe dintre sloturile bracketsilor si asigura o presiune suplimentara.

Odata ce dintii se deplaseaza la locul potrivit, sunt tinuti dintii in timp ce tesutul osos din jurul dintilor si al falcilor se schimba. Si voila, zambetul nou si imbunatatit al pacientului este stabilit!

O igiena dentara corecta in timpul tratamentului va face procesul individual cel mai eficient. Folosirea atei dentare intre fiecare bracket este extrem de important, precum si perierea fiecarui unghi curbat in jurul gingiilor si bracketsilor.