Ortodontia este o ramura a stomatologiei care trateaza malocluzia, o afectiune in care dintii nu sunt pozitionati corect atunci cand gura este inchisa. Aceasta duce la o muscatura necorespunzatoare.

Tipuri de tratament

Aparate dentare si alte dispozitive pentru indreptarea dintilor.

Ortodontul poate efectua lucrari care urmaresc realizarea urmatoarelor probleme dentare:

– inchiderea spatiilor largi intre dinti

– alinierea varfurilor dintilor

– indreptarea dintilor strambi

– imbunatatirea capacitatii de vorbire sau de mestecare

– stimularea sanatatii pe termen lung a gingiilor si a dintilor

– prevenirea uzurii excesive pe termen lung a traumatismul dintilor

– tratarea muscaturii necorespunzatoare

Tratamentul ortodontic poate imbunatati aspectul dintilor, dar poate duce si la o mai buna functie de mestecare si vorbire si poate ajuta protectia dintilor impotriva deteriorarii sau a ruperii. Pentru a atinge aceste obiective, ortodontul foloseste o gama larga de dispozitive dentare medicale, inclusiv articole pentru acoperirea capului, placi si bretele.

Dispozitivele ortodontice pot fi fixe sau detasabile.

Aparate fixe

Acestea sunt cele mai comune dispozitive utilizate in ortodontie. Ele sunt folosite atunci cand precizia este importanta. O persoana poate manca in mod normal cu un aparat dentar fix, dar trebuie evitate unele alimente si bauturi, cum ar fi bauturi carbogazoase, bomboane, gume si alte alimente lipicioase.

Persoanele care participa la sporturile de contact trebuie sa le spuna ortodontistilor, deoarece pot avea nevoie de scuturi speciale pentru gingii.

Aparatele ortodontice fixe constau in paranteze, fire si benzi. Benzile sunt fixate ferm in jurul dintilor si servesc drept ancore pentru aparat, in timp ce braketii sunt de obicei conectati la partea din fata a dintilor.

Firele in forma de arc trec prin braketi si sunt fixate pe benzi. Pe masura ce firul arcului este strans, se aplica tensiune pe dinti. De-a lungul timpului, acest lucru muta dintii in pozitia corecta.

Dispozitive ortodontice detasabile

Acestea pot fi utilizate pentru tratarea problemelor minore, cum ar fi prevenirea sau corectarea dintilor usor incovoiati. Aparatul trebuie scos numai atunci cand se curata, se mananca sau se foloseste periuta de dinti. Uneori, ortodontul poate sfatui pacientul sa indeparteze aparatul in timpul anumitor activitati, indeosebi cele sportive.