Una din cele mai renumite feluri de mancare apreciate de romani dar si de straini sunt sarmalele. Sarmalele reprezinta un fel de mancare deopotriva satios si gustos, usor de preparat insa care necesita mult timp si migala. Sarmalele sunt cap de afis pe meniurile de nunta, de botez, sunt felul de mancare traditional cel mai des comandat in restaurante deopotriva de romani cat si de cetateni straini, curiosi de gustul celebrelor “meat cabbage rolls”.

Sarmalele pot fi invelite in frunze de vita sau in frunze de varza murata si, indiferent de optiunea gospodinelor sau a bucatarilor in acest sens, sunt delicioase. Sarmalele pot fi pregatite cu orice fel de carne tocata, de la carne de porc, vita, amestec, pana la carne de pui slaba din piept pentru cei care tin regim insa nu pot renunta la acest deliciu.

Asadar, care sunt ingredientele necesare pentru prepararea sarmalelor?

prepararea sarmalelor

In functie de cantitatea de sarmale dorita se vor face si cumparaturile. Asadar, din reteta de sarmale nu trebuie sa lipseasca ingredientul principal, carnea. Reteta originala include un amestec de carne de porc-vita insa sarmalele pot fi preparate din orice fel de carne tocata. Pentru prepararea sarmalelor sunt necesare si legumele (ceapa, morcovul) dar si orez, ulei, sucul de rosii, sare si piper, optional cimbru sau marar si foi de varza murata sau de vita la saramura sau oparite.

Prepararea sarmalelor este simpla. Dupa ce se caleste ceapa tocata marunt si morcovul ras pe razatoarea mica, se adauga orezul si putina apa, pana ce amestecul capata o consistenta destul de tare pentru a fi amestecata cu carnea tocata si cu condimentele. Se amesteca si sucul de rosii cu toate ingredientele, lasand o parte de suc pentru a fi adaugat peste sarmale in oala. Apoi cu grija se impaturesc sarmalele si se aseaza pe un pat de foi de vita sau de varza murata tocata in straturi.

Deasupra ultimului strat, care trebuie sa fie la o distanta considerabila de marginea oalei pentru ca sarmalele isi maresc mult volumul, se pun iar frunze de vita sau de varza ca o patura. Printre sarmale se pot strecura felii de sunca afumata. Peste sarmale se adauga apa fiarta in cantitate suficienta si se dau la cuptor sau se pun la foc mic.