Hipertensiunea arteriala este bine cunoscuta la oameni, dar putini proprietari stiu ca si la pisici se poate intalni. Se intalneste in principal la animalele in varsta care sufera de insuficienta renala sau hipertiroidism. Este important sa se monitorizeze tensiunea arteriala a pisicilor, deoarece tensiunea arteriala crescuta poate provoca daune grave, cum ar fi pierderea brusca a vederii.

Deoarece tensiunea arteriala crescuta este adesea secundara unei boli, detectarea tensiunii arteriale crescute poate ajuta medicul veterinar sa descopere afectiunea de baza, cum ar fi insuficienta renala.

Cum se masoara tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala poate fi masurata de medicul veterinar folosind un dispozitiv de masurare. O manseta este asezata pe laba animalului. Nu este necesara anestezie, iar masurarea tensiunii arteriale este relativ rapida si nedureroasa. Pentru a evita o crestere a tensiunii arteriale legata de „efectul halatului alb”, este necesar sa se lase pisica calma in cusca sa de transport timp de aproximativ 10 minute. Masurarea tensiunii arteriale trebuie facuta in prezenta proprietarului. Manipularea pisicii trebuie limitata cat mai mult posibil.

Deoarece tensiunea arteriala crescuta este mai frecventa la pisicile mai in varsta, este recomandabil sa se masoare tensiunea arteriala o data pe an in timpul controlului de sanatate la pisicile cu varsta peste 8 ani. Atunci cand sunt diagnosticate boli de baza (insuficienta renala si hipertiroidism in special), se recomanda verificari mai frecvente ale tensiunii arteriale.

Care sunt consecintele hipertensiunii arteriale?

Tensiunea arteriala crescuta poate duce la deteriorarea ochilor, creierului, rinichilor si inimii. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat riscul de deteriorare a acestor organe este mai mare.

Tensiunea arteriala crescuta poate duce la pierderea brusca a vederii secundara detasarii bilaterale a retinei. Poate fi, de asemenea, responsabila pentru hemoragiile retiniene, glaucom etc. Hipertensiunea arteriala poate fi deci descoperita dupa aparitia orbirii bruste la pisici, fara semne de avertizare.

Leziunile creierului pot duce la convulsii, pierderea vederii, pierderea echilibrului etc. Hipertensiunea arteriala poate provoca, de asemenea, agravarea insuficientei renale.