Este important ca iubitorii de plante sa cunoasca soiurile rezistente la frig, pentru a alege speciile care vor creste in gradina si pentru a le proteja mai bine. Iarna poate fi fatala pentru unele plante. De asemenea, unele plante pot rezista la temperaturi mult sub 0 grade.

In timp ce unele soiuri de muscate nu se adapteaza la frig, altele din categoria perena il tolereaza foarte bine, cum ar fi muscata Alsacia si Himalaya; unele chiar rezista la temperaturi sub -20 grade.

Disponibile in mai multe culori, muscata necesita putina intretinere si infloreste din nou in fiecare an. Se aseaza in orice tip de sol intre februarie si mai, intr-un loc insorit sau partial umbros.

Irisul este o alta specie florala care se adapteaza foarte bine la frig. Acesta poate fi plantat sau semanat, toamna sau primavara, intr-un loc insorit sau semi-insorit.

Mai discreta decat precedentele, campanula este totusi foarte rezistenta la frig, pana la -20 grade, dar si la caldura verii. Anuala sau bienala, infloreste din iunie pana in septembrie.

Passiflora are nu mai putin de 500 de soiuri care rezista la temperaturi negative cuprinse intre -3 grade si peste -10 grade pentru cele mai robuste. Aceasta planta cataratoare cu flori violete este plantata toamna sau primavara intr-un sol bine drenat.

In cele din urma, trandafirul catarator este rezistent la frig, chiar si in timpul iernii severe. Acesta nu sufera nici de caldura verii. Se poate planta in diferite anotimpuri evitand insa perioadele de inghet.

Arbusti rezistenti la frig
  • Privet (Ligustrum)

Este un arbust vesnic verde, o specie foarte interesanta a carei inflorire se materializeaza prin mici flori albe urmate de fructe de padure negre. Acest copac poate fi, de asemenea, cultivat singur sau ca gard viu. Pe langa faptul ca nu se teme de frig, nu este prea sensibil nici la caldura.

  • Leandrul

Poate, in functie de varietate, sa reziste la temperaturi negative pana la -15 grade. In sol sau in ghivece, apreciaza locurile insorite si poate atinge pana la 3 metri inaltime.

  • Gutuiul japonez

Ofera, de asemenea, o mare magnifica de flori rosii, roz, albe sau portocalii si este rezistent pana la -14 grade.