Banala raceala are acum si o denumire complexa – rinofaringita acuta. Raceala comuna este o infectie virala in care predomina simptome comune precum rinoreea (nas care curge) si obstructia nazala (nas infundat). Rinofaringita acuta este cea mai frecventa cauza de imbolnavire atat a adultilor cat si a copiilor in sezonul rece. Se ajunge chiar si la 12 episoade pe an in cazul persoanelor cu o imunitate scazuta sau a copiilor ce merg in colectivitate.

Rinofaringita acuta este cauzata de contactarea unui virus pe cale aeriana sau prin atingere. Adesea, frecventarea colectivitatilor, fumatul activ si pasiv, expunerea la fum si substante toxice si sistemul imunitar deficitar reprezinta principalele cauze ale acestei afectiuni. Simptomele include febra moderata, nasul infundat ce duce chiar la dificultatile de alimentatie si tulburarile de somn, dureri in gat si chiar tuse datorata scurgerii secretiilor nazele.

Diagnosticul de rinofaringita acuta se pune de catre medicul de familie sau medicul ORL in urma unui consult simplu. Tratamentul pentru rinofaringita acuta include administrarea de antitermice pe baza de ibuprofen si de paracetamol, hidratarea corespunzatoare cu apa la temperatura camerei, ceaiuri calde si supe. Se va evita supraincalzirea locuintei si pacientului. Se vor elimina secretiile fiziologice si apoi se vor administra decongestionante nazale.

Ce complicatii poate avea rinofaringita acuta?

Se poate dezvolta otita medie, sinuzita sau chiar pneumonia in cazul in care raceala este lasata netratata o lunga perioada de timp. In cazul copiilor, lucrurile stau altfel. Adultul poate duce o raceala pe picioare, poate merge la serviciu si isi poate continua activitatile zilnice fara probleme. Copilul, pe de alta parte, nu poate decat sa fie ingrijit de parinti, izolat la domiciliu, departe de colegii lui din colectivitate si tratat conform indicatiilor medicului. Daca adultul poate lua medicamente la recomandarea farmacistului, copilul va lua numai medicamentele prescrise de doctorul pediatru, ORL sau medicul de familie.

Rinofaringita acuta nu reprezinta o problema de sanatate grava ci mai degraba cu simptome suparatoare. Raceala se manifesta la fel si la adulti si la copii, cu nas infundat si dureri in gat, temperatura corporala ridicata, lipsa chefului de joaca, de treaba, de viata si nas infundat care da mari batai de cap in timpul somnului.