Mulți ar considera că obsesia pentru un zâmbet strălucitor este un apanaj al timpurilor recente, însă arheologia ne-a demonstrat că această preocupare însoțește omenirea încă din faza copilăriei ei.

Iată, în câteva selecții, o scurtă și fascinantă istorie a stomatologiei de-a lungul evoluției ei, ce pot face subiectul unei lecturi ușoare în timp ce așteptați pentru un control de rutină la VelvetDental (http://velvetdental.ro).

istorie a stomatologiei

 

  • Ceara de albine pare să fi fost prima soluție pentru plombarea cavităților geberate de carii. În Slovenia a fost descoperit un canin vechi de peste 65 de secole, ce conținea ceară de albine, probabil menită a ușura senzația de durere și de sensibilitate asociată unei carii.
  • Primul instrumentar stomatologic consta, se pare, în fascicule de pietre bine ascuțite.
  • Primii dentiști au fost fierarii, deoarece erau dotați cu instrumentele necesare (clește, ciocane) pentru singura operațiune stomatologică la îndemână: extracția.
  • Până la inventarea procedurilor de ortodentiție din zilele noastre, gen aparat dentar metalic, sau aparat dentar safir a fost cale lungă, dar pe la anul 300 d.H, circula probabil deja o variantă rudimentară a aparatelor sau protezelor dentare. Arheologii au descoperit rămășițe mumificate ale craniilor umane, cu bucăți de intestine de animale înfășurate în jurul dinților.
  • Sfanta Apollonia este patroana spirituală a stomatologilor, deoarece, în timpul persecuțiilor creștine din Alexandria a suferit martirajul de a-i fi smulși dinții, ca pedeapsă a neabdicării de la convingerile religioase.
  • Dacă versiuni primitive ale periuței de dinți au existat de timpuriu, sub diverse forme, cea mai apropiată variantă de periuța actuală a fost inventată în China secolului 7, iar perii erau făcuți din păr de cal.
  • Primul căruia i-a fost acordat patentul pentru invetarea periuței de dinți în Statele Unite a fost H. N. Wadsworth, în 1857. În 1938 primele periuțe de dinți cu peri din nailon au fost produse de DuPont.
  • Medicul francez Pierre Fauchard este considerat părintele stomatologiei moderne, deoarece el a inițiat multe proceduri folosite azi cu succes. De exemplu, el este omul din spatele plombelor dentare; de asemenea a fost primul care a explicat cauza cariilor prin acțiunea acizilor din zaharuri.