Scurte selecții dintr-o lungă și ciudată istorie a stomatologiei

Iată, în câteva selecții, o scurtă și fascinantă istorie a stomatologiei de-a lungul evoluției ei, ce pot face subiectul unei lecturi ușoare în timp ce așteptați pentru un control de rutină la VelvetDental

Clinica stomatologica

Mulți ar considera că obsesia pentru un zâmbet strălucitor este un apanaj al timpurilor recente, însă arheologia ne-a demonstrat că această preocupare însoțește omenirea încă din faza copilăriei ei.

Iată, în câteva selecții, o scurtă și fascinantă istorie a stomatologiei de-a lungul evoluției ei, ce pot face subiectul unei lecturi ușoare în timp ce așteptați pentru un control de rutină la VelvetDental (http://velvetdental.ro).

istorie a stomatologiei

 

  • Ceara de albine pare să fi fost prima soluție pentru plombarea cavităților geberate de carii. În Slovenia a fost descoperit un canin vechi de peste 65 de secole, ce conținea ceară de albine, probabil menită a ușura senzația de durere și de sensibilitate asociată unei carii.
  • Primul instrumentar stomatologic consta, se pare, în fascicule de pietre bine ascuțite.
  • Primii dentiști au fost fierarii, deoarece erau dotați cu instrumentele necesare (clește, ciocane) pentru singura operațiune stomatologică la îndemână: extracția.
  • Până la inventarea procedurilor de ortodentiție din zilele noastre, gen aparat dentar metalic, sau aparat dentar safir a fost cale lungă, dar pe la anul 300 d.H, circula probabil deja o variantă rudimentară a aparatelor sau protezelor dentare. Arheologii au descoperit rămășițe mumificate ale craniilor umane, cu bucăți de intestine de animale înfășurate în jurul dinților.
  • Sfanta Apollonia este patroana spirituală a stomatologilor, deoarece, în timpul persecuțiilor creștine din Alexandria a suferit martirajul de a-i fi smulși dinții, ca pedeapsă a neabdicării de la convingerile religioase.
  • Dacă versiuni primitive ale periuței de dinți au existat de timpuriu, sub diverse forme, cea mai apropiată variantă de periuța actuală a fost inventată în China secolului 7, iar perii erau făcuți din păr de cal.
  • Primul căruia i-a fost acordat patentul pentru invetarea periuței de dinți în Statele Unite a fost H. N. Wadsworth, în 1857. În 1938 primele periuțe de dinți cu peri din nailon au fost produse de DuPont.
  • Medicul francez Pierre Fauchard este considerat părintele stomatologiei moderne, deoarece el a inițiat multe proceduri folosite azi cu succes. De exemplu, el este omul din spatele plombelor dentare; de asemenea a fost primul care a explicat cauza cariilor prin acțiunea acizilor din zaharuri.