Tartrul consta in ingrosarea si intarirea (mineralizarea) placii dentare. Placa este un film lipicios format in principal din bacterii, dar si din proteine ​​salivare, zaharuri si acizi, care se acumuleaza pe dinti. Tartrul se formeaza cel mai adesea pe incisivii inferiori, dar si pe ceilalti dinti in caz de igiena orala deficitara.

El se formeaza mai mult sau mai putin rapid in functie de individ, in functie de cantitatea si calitatea salivei (variatia pH-ului) produsa. Saliva ajuta la eliminarea particulelor alimentare si a bacteriilor din gura.

Afectiuni asociate

Acumularea placii si a tartrului duce la:

  • cariile dintilor;
  • gingivita: inflamatia si sangerarea gingiilor;
  • parodontita – distrugerea ligamentelor si a oaselor care sprijina dintii, de multe ori duce la pierderea dintilor.
  • respiratie urata (halitoza).
  • abcese si dureri de dinti.

In cele din urma, boala gingivala netratata poate cauza:

Afectiuni respiratorii – bacteriile din placa pot migra catre plamani si pot provoca infectii sau pot agrava o afectiune pulmonara existenta.

Nasterea copiilor prematuri sau nascuti subponderali – bacteriile in cazul gingivitei sau parodontitei pot contamina placenta si lichidul amniotic.

De asemenea, persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la bolile gingivale. La randul lor, aceste boli pot face ca diabetul sa fie mai dificil de controlat,din cauza unei prezente sporite a bacteriilor purtate de sange, ceea ce duce la un nivel ridicat al glicemiei.

Persoanele cele mai predispuse la aparitia tartrului sunt varstnicii sau cele care au gura uscata cu o productie scazuta de saliva (xerostomie). Factori cauzatori:

  • fumatul
  • medicamente – cum ar fi antidepresive si anticolinergice – acestea induc o scadere a productiei de saliva, ceea ce conduce la dezvoltarea tartrului;
  • expunerea la anumite tratamente care implica radiatii (radioterapie).

Prevenirea tartrului

O igiena dentara buna si o dieta sanatoasa sunt principalele masuri care impiedica acumularea placii si, prin urmare, formarea tartrului.

Medicii recomanda periajul dintilor cel putin de doua ori pe zi, cu o periuta de dinti care are perii moi si folosirea unei paste de dinti cu fluor.

Este foarte importanta vizita in mod regulat la un stomatolog, pentru o examinare orala si curatarea dintilor. De asemenea trebuie redus consumul de zahar, care favorizeaza cariile dintilor si fumatul.