Pentru multi copii, o inghetata sau un pahar rece de lapte la pranz inseamna crampe, gaze si diaree. Copiii care au acest tip de disconfort dupa consumul produselor lactate ar putea avea intoleranta la lactoza, care este cauzata de dificultatile in ceea ce priveste digerarea lactozei, principalul zahar din lapte si a produselor lactate in general.

Intoleranta la lactoza apare atunci cand organismul produce prea putin din enzima lactaza, care este necesara pentru a descompune lactoza in doua zaharuri mai mici, numite glucoza si galactoza. Cand nu exista suficienta lactaza in organism, lactoza nu se descompune in intestinul subtire si trece in intestinul gros, unde bacteriile o fermenteaza in gaze si acizi. Acest proces poate provoca crampe, dureri abdominale si alte simptome la aproximativ 30 de minute, pana la 2 ore de la consumul alimentelor sau bauturilor care contin lactoza.

Pentru unii copii, aceste simptome sunt foarte severe si nu pot consuma lactoza deloc. Pentru altii, simptomele sunt mai usoare si trebuie doar sa limiteze cantitatea de produse lactate pe care o consuma.

Cum se depisteaza intoleranta la lactoza si cum traiesc copiii cu asta

Medicii depisteaza intoleranta la lactoza de obicei prin simpla testare a hidrogenului in aerul expirat. O persoana va sufla intr-un tub pentru o mostra, apoi da un alt test dupa ce bea o solutie care contine lactoza sau mananca un aliment. Daca persoana respectiva prezinta intoleranta la lactoza, testul va arata ca exista un nivel mai ridicat decat media de hidrogen si metan in respiratie. Asta pentru ca lactoza nedigerata duce la niveluri mai mari ale acestor gaze in sistem.

Severitatea intolerantei la lactoza poate varia foarte mult intre copii. Deoarece fiecare caz este diferit, nu exista o modalitate concreta de abordare. Fiecare copil trebuie sa gaseasca ceea ce functioneaza cel mai bine in functie de simptome si de cat de multa lactaza produce organismul. Poate ajuta pastrarea unui jurnal alimentar, deoarece asa isi vor da seama parintii ce alimente si bauturi poate consuma cel mic.

Multe alimente si bauturi sunt disponibile pe piata pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. In timp ce copiii cu cele mai grave cazuri trebuie sa evite toate produsele lactate, medicii recomanda acum limitarea consumului pentru a obtine suficient calciu, vitamina D si proteine. Copilul trebuie incurajat spre a consuma alte alimente bogate in calciu: broccoli, somon, migdale, soia, fructe uscate, suc de portocale si tofu.