Toxiinfectia alimentara apare atunci cand sunt consumate alimente alterate sau contaminate cu bacterii si paraziti. Pentru copii, o intoxicatie de acest tip poate sa fie periculoasa daca nu este tratata corespunzator.

Alimentele pot fi contaminate fie in procesul de preparare, fie ulterior, daca sunt tinute in conditii lipsite de igiena sau alaturi de alte alimente ce contin bacterii.

Primul simptom manifestat la copii este diareea. La scurt timp apar insa varsaturile si durerile de burta, dar si starea de oboseala. Un adult sanatos poate sa manifeste simptome mult mai blande chiar daca a consumat acelasi aliment contaminat precum un copil. De aceea, in cazul copiilor, este necesara o atentie suplimentara.

Infectia cu E. coli este periculoasa fiindca poate provoca uneori complicatii severe la nivelul rinichilor.

Infectia cu salmonela poate duce la diaree severa si deci deshidratare puternica, motiv pentru care deseori e necesara spitalizarea.

Infectia cu giardia este la fel de periculoasa si necesita un tratament mai indelungat. Se manifesta prin crampe intestinale si diaree.

Toxiinfectia alimentara

Cum se trateaza o intoxicatie alimentara?

In primul rand, hidratarea este cea mai importanta fiindca prin diaree si varsaturi, corpul pierde apa din organism. Copilul trebuie sa consume alimente usor digerabile (supe de legume), sa manance des si putin pentru a nu obliga stomacul sa digere o cantitate mare de mancare.

Pentru a opri varsaturile si diareea se recomanda ceaiul de menta sau medicamente prescrise de medic. In cazul unor anumite bacterii sau paraziti, va fi nevoie de tratament cu antibiotice sau alte tipuri de medicamente.

Pe masura ce organismul isi revine, copilul poate sa manance si alimente solide dar fara condimente, fara grasime, neindulcite : legume coapte, paine prajita, fructe stoarse sau coapte.

O educatie corecta privind igiena il va ajuta pe copil sa se protejeze atat de intoxicatii cat si de alte boli contagioase. De aceea, trebuie invatat sa isi spele mainile inainte de masa sau dupa ce vin de la joaca, sa evite atingerea fetei daca are mainile murdare si sa spele fructele sau legumele inainte sa le consume. Sanatatea copilului este influentata direct de aceste masuri de igiena.