La persoanele cu alergii alimentare, sistemul imunitar reactioneaza la anumite proteine din alimente ca si cum ar fi agenti patogeni daunatori, cum ar fi bacterii, paraziti sau virusi. Institutul National de alergie si de Boli Infectioase estimeaza ca alergiile alimentare afecteaza 4% dintre adulti si 5% dintre copii.

Numarul alergiilor alimentare raportate a crescut in ultimii ani. De exemplu, prevalenta alergiei la arahide in randul copiilor s-ar fi dublat de-a lungul a 10 ani. Majoritatea alergiilor alimentare se dezvolta in copilarie, iar copiii le depasesc in general, desi acest lucru nu este intotdeauna posibil. Alergiile alimentare se pot dezvolta si la varsta adulta, dar acest lucru este mai rar.

Simptomele alergiei alimentare

Simptomele pot varia de la usoare la severe si pot afecta fiecare individ in mod diferit. Nu fiecare persoana va experimenta toate simptomele posibile si fiecare reactie poate fi usor diferita. Cu toate acestea, semnele si simptomele comune includ:

  • furnicaturi in cavitatea bucala;
  • senzatie de arsura pe buze si in gura;
  • umflarea fetei;
  • o eruptie de piele cunoscuta sub numele de urticarie;
  • greata sau varsaturi;
  • diaree;
  • ochi lacrimati.

Simptomele anafilaxiei

Anafilaxia este o reactie alergica severa si sistemica. De obicei, apare la scurt timp dupa expunerea la alergenul specific, dar poate dura uneori cateva ore pentru a se dezvolta. Semnele si simptomele apar de obicei repede si se agraveaza rapid. Acestea pot include:

  • scaderea rapida a tensiunii arteriale;
  • frica;
  • greata;
  • probleme respiratorii, precum respiratia suieratoare sau dificultati de respiratie, care adesea se inrautatesc progresiv;
  • mancarime a pielii sau o eruptie care se poate raspandi rapid si poate acoperi o mare parte a corpului;
  • stranut;
  • ochi si nas curgatori;
  • batai rapide ale inimii, cunoscute sub numele de tahicardie;
  • umflarea rapida a gatului, buzelor si fetei;
  • varsaturi;
  • pierderea cunostintei.

Cele mai frecvente alimente alergenice reprezinta aproximativ 90% din toate alergiile alimentare, iar oamenii se refera in mod obisnuit la acestea drept „cei 8 mari alergeni”. Aceste alimente sunt:

  • oua;
  • peste;
  • lapte;
  • nuci, alune, caju si fistic;
  • arahide;
  • crustacee, inclusiv creveti, homar si crab;
  • boabe de soia;
  • grau.