Parteneriatul dintre scoala si comunitate reprezinta un factor important in cadrul sistemului educational. Acesta este forma de comunicare, cooperare si colaborare in sprijinul copilului la nivelul procesului educativ. Insa, de multe ori, scoala este acuzata ca traieste intr-o stare de „izolare”, ca nu creeaza o atmosfera deschisa prin implicarea si incurajarea parintilor.
De fapt, scoala isi poate imbunatati legaturile cu parintii, prin formarea unor legaturi mai puternice cu alte grupuri din comunitate.
Scoala depinde de mediul in care functioneaza in ceea ce priveste: obtinerea resurselor materiale, resurselor umane, resurselor financiare, resurselor informationale etc.
Ea functioneaza intr-o comunitate locala si zonala, care furnizeaza elevii, dar care are multe asteptari – carora institutia scolara trebuie sa le raspunda. Influentele sunt manifestate din ambele parti – atat comunitatea influenteaza organizatia scolara dar si aceasta influenteaza comunitatea.
Scoala poate contribui la crearea unui spirit colectiv in comunitate, oferindu-si premisele pentru activitati sportive, cursuri pentru pregatirea adultilor etc. In multe tari exista acorduri care asigura participarea scolii la diferite activitati comunitare si, pe de alta parte, permit comunitatii sa foloseasca spatiile acesteia.
Din pacate, intentiile bune nu sunt adesea urmate de actiuni si nu este doar vina scolii. Mai ales in zonele defavorizate in care spiritul colectiv este foarte slab, majoritatea eforturilor vin doar din partea scolii.
Este esential, de exemplu, consolidarea legaturilor cu comunitatea de afaceri, care poate oferi experienta de munca si uneori chiar locuri de munca. De asemenea, poate sfatui scolile in dezvoltarea de programe pentru viitoarele cariere. In acest moment, consiliile de conducere nu includ aproape niciodata reprezentanti ai comunitatii.
In sfarsit, transparenta activitatii institutiei de invatamant este esentiala pentru a-i asigura un loc corect in societate. Parintii trebuie sa stie ce se intampla cu copiii lor, iar functionarii alesi trebuie sa stie modul in care se folosesc fondurile publice. Informatiile ar trebui, de asemenea, sa ajute la luarea deciziilor.