Titlul este subiectul. Este vorba despre Victor Capesius, un etnic german din Romania, care a fost farmacistul complexului de la Auschwitz. In aceasta calitate, a tratat SS-istii bolnavi si familiile lor, a distribuit Zyklon-B, a facut parte din echipajul care “dadea la stanga si la dreapta” celor care coborau din trenuri si a folosit plombe de aur pentru a-si construi o viata postbelica.

Era un tip destul de banal, farmacist de meserie care a fost un vanzator de succes pentru Bayer (da, compania de aspirina). In cele din urma, a intrat in SS (sustine ca a fost recrutat) si a fost trimis la Auschwitz. A trecut de la un om obisnuit la un jucator destul de serios intr-un loc care a ucis aproximativ 1 milion de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cartea este fascinanta din cauza a ceea ce s-a intamplat dupa razboi. Versiunea scurta: Mintiti, negati, obnubilati. A doua jumatate a cartii prezinta viata sa de dupa razboi, arestarea, procesul si condamnarea pentru crime de razboi. Indiferenta Germaniei postbelice este destul de surprinzatoare, iar faptul ca oamenii au fost condamnati la 20 de ani dupa razboi a pus bazele unor procese viitoare legate de Holocaust.

Cartea este bine scrisa, cercetata si bine documentata. Un fel de carte de nisa in istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar foarte fascinanta, deoarece spune povestea unui singur om, oferind in acelasi timp un context excelent asupra subiectului general.

Farmacistul de la Auschwitz este o poveste foarte cutremuratoare, revelatoare si uluitoare despre lacomie, coruptie si durere.

Cuvintele nici macar nu pot descrie in mod corespunzator devastarea care se desfasoara in aceste pagini. Exista momente in carte in care lumea se va simti ca si cum ar fi acolo, alaturi de ofiterii SS si prizonierii lor. Se va citi despre experimentele oribile efectuate de medici; despre lipsa de preocupare insensibila a SS-ului atunci cand venea vorba de tratamentul adecvat al prizonierilor.

Nu este o carte usor de citit, dar subiectul abordat este foarte important. “Cei care nu studiaza istoria sunt condamnati sa o repete” este un citat foarte intelept. Avand in vedere atmosfera politica nationala si evenimentele mondiale actuale, poate ca ar fi intelept sa invatam despre trecut pentru a preveni ororile viitoare.