In anul 1999, seful IBM a anuntat retragerea de pe piata si sfarsitul a ceea ceea ce este cunoscuta drept era calculatoarelor. Vestea a avut efectul unei bombe in mica lume a IT-ului, insa a reusit sa anticipeze viitorul nu tocmai roz al PC-urilor. Gigantul IMB a avut fler cand a stabilit vanzarea diviziei de PC catre Lenovo pentru a se concentra pe piata mult mai profitabila a serviciilor pentru afaceri.

Informatii utile despre era calculatoarelor?

Piata calculatoarelor personale a suferit o reala lovitura in ultimii ani. Potrivit analistilor de piata, vanzarile de PC-uri „traditionale” (desktop-uri sau laptop-uri) au scazut cu 3,5% la nivel global in 2012. Calculatorul „clasic” dispare de fapt in favoarea tabletei, care reprezinta deja o treime din vanzarile de calculatoare (in sens larg) la nivel mondial.

Cifrele alarmante au impulsionat ceilalti doi mari jucatori pe piata Dell si HP sa vina cu noi modele care sa permita utilizatorilor sa lucreze mai rapid, sa se conecteze mai repede si sa dezvolte o serie de proiecte direct din confortul propriei locuinte.

Fara doar si poate Apple au fost cei care au venit cu idei marete de a revolutiona complet lumea calculatoarelor ceea ce a dus la o relansare a conceptului clasic oferindu-i astfel un viitor luminous, dar intr-o alta forma. Mouse-ul, care simbolizeaza cel mai bine computerul este pe cale sa intre in muzeu fiind deja inutil pentru laptopurile cu ecranele tactile. Tastatura? Aceasta mai are inca fanii sai, dar din ce in ce mai multi utilizatori de telefonie mobila devin mai familiarizati cu tastatura numerica a tabletei. Ecranul? Dimensiunea sa mare ramane in continuare un atu pentru jucatori, dar este mult mai usor sa se realizeze conectarea unui terminal la un ecran de televiziune.

Mai ramane doar unitatea centrala, cu capacitatea sa de calcul (microprocesor) si memoria de stocare a hard disk-ului. Dar in epoca cloud computing-ului, unii sunt de parere ca in scurt timp si hard disk-ul va deveni redundant. Care este rostul instalarii programelor la nivel local, atat timp cat o conexiune in banda larga este suficienta? Nu este nevoie de un hard disk sau un microprocesor puternic pentru a naviga pe Facebook, pentru a scrie pe twitter sau pentru a face schimb de fotografii pe Instagram.