Alegerea culorilor pentru camera de zi

Camera de zi este camera principala a casei. Aceasta ii intampina pe oaspeti si, adesea, este cea mai mare incapere dintr-o casa. Sufrageria este sinonima cu relaxarea, confortul si convietuirea unor oameni. Din punct de vedere al principiilor de decor, este un spatiu care trebuie sa ofere libertate, mai ales prin culorile care imbraca aceasta camera.

Indiferent daca stilul este retro sau contemporan, exista multe modalitati de a pune culorile in lumina reflectoarelor in aceasta camera. Cu toate acestea, ar trebui evitat o culoare anume pentru toti peretii, ci micile detalii de culoare aplicate prin diferite tehnici, ar fi mai de efect.

In ceea ce priveste alegerea culorilor pentru pereti, da foarte bine un perete colorat iar ceilalti sa fie albi. Albastru sau galben s-ar combina foarte bine cu albul. Repetati aceeasi culoare sau una complementara in ceea ce priveste covorul. Mobilierul in culori neutre s-ar potrivi perfect cu peretii viu colorati, situatie care revigoreaza camera, care o fac sa straluceasca si sa iasa din anonimat. Uneori sunt suficiente doar cateva detalii: ganditi-va la paturi, lumanari, tablouri sau perdele.

Este necesar sa acordati atentie si semnificatiei culorilor, care au o dimensiune psihologica importanta. Culorile calde reprezinta entuziasmul. Rosul inseamna forta, pasiune, fiind potrivit doar pentru a oferi o pata de culoare si nu pentru un perete intreg. Portocaliul este o culoare ce implica creativitate si comunicare, actiune si energie.

Culorile reci au efect de racire, de relaxare si linistire. Albastrul si turcoazul dau impresia de spatiu, aerisind zona. Violetul invita la meditatie, iar verdele evoca natura. Negrul evoca misterul si seductia, iar albul indica puritatea si inocenta.

In ceea ce priveste armonizarea culorilor, exista trei posibilitati: un decor clasic monocrom folosind o nuanta palida, un fundal contrastant creat de culori complementare care pot soca ochiul si o cautare a ehilibrului si a armoniei prin nuante palide si apropiate ca si nuanta.

Pentru un design de succes, nu utilizati mai mult de trei culori ale peretelui intr-o singura incapere. Daca doriti sa creati contraste, alegeti culori in functie de paleta generala de culori, cum ar fi rosu, albastru si galben. Daca, dimpotriva, preferati o imagine armonioasa si delicata, optati pentru monocrom sau utilizati nuante ale aceleiasi culori. Fiti constient de faptul ca vopseaua stralucitoare scoate in evidenta chiar si cele mai mici defecte, deci ar trebui folosite numai daca peretii sunt in stare perfecta, in caz contrar, optati pentru culorile mate.