Importanta unei diete echilibrate, bazata pe alimente de consumat in al doilea trimestru de sarcina este vitala pentru o mama si un copil sanatos. O dieta sanatoasa asigura fatului, substantele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta corect.
Alimentele necesare previn, de asemenea, complicatii ale sarcinii, inclusiv nasterea prematura, hipertensiunea arteriala si preeclampsia. In timpul sarcinii, femeile ar trebui sa se asigure ca obtin suficiente vitamine, minerale, proteine, grasimi si carbohidrati pentru a avea o sarcina sanatoasa.
Urmatorii nutrienti sunt cei mai importanti:
Fier
Fierul ajuta la transportarea oxigenului in corp. In timpul sarcinii, fierul furnizeaza oxigen copilului in curs de dezvoltare.
Daca dintr-o dieta lipseste fier, acest lucru ar putea provoca anemie, ceea ce va creste riscul complicatiilor, cum ar fi: nasterea prematura si depresia postpartum .
Sursele de fier includ:
- carne slaba;
- fructe de mare gatite;
- legume verzi cu frunze;
- nuci;
- fasole si linte;
- cereale integrale, inclusiv paine si fulgi de ovaz.
Corpul absoarbe fierul din produsele animale mai eficient decat din surse vegetale.
Proteina
In etapele ulterioare ale sarcinii, femeile ar trebui sa urmareasca sa manance 1,52 grame (g) pe kilogram (kg) de greutate corporala in fiecare zi, pentru a ajuta creierul copilului si alte tesuturi sa creasca.
Surse bune de proteine includ:
- carnea slaba;
- nuci;
- tofu;
- oua;
- peste;
- mazare, fasole si linte.
Calciu
Gravida ar trebui sa isi propuna sa consume 1.300 mg de calciu zilnic. Acesta ajuta la formarea oaselor si a dintilor bebelusului si joaca un rol in buna desfasurare a muschilor, nervilor si sistemului circulator.
Alimentele bogate in calciu includ:
- lactate;
- oua;
- tofu;
- fasole alba;
- migdale.
Vitamina D
Vitamina D ajuta la construirea oaselor si dintilor unui copil in curs de dezvoltare. Aportul recomandat in timpul sarcinii este de 600 de unitati (UI) pe zi.
Sursele alimentare de vitamina D includ:
- peste gras, cum ar fi somonul, tonul proaspat si macroul;
- uleiuri de ficat de peste;
-
ficat de vita.