Unul dintre criteriile pentru alegerea unei hote de bucatarie este dimensiunea sa. Pe piata exista dimensiuni diferite, deci nu va fi dificila alegerea modelului potrivit. Insa exista unele reguli care trebuie cunoscute inainte de a face o achizitie.

  • Latimea hotei

Latimea hotei este primul lucru la care doritorii trebuie sa acorde atentie atunci cand aleg dimensiunea hotei, deoarece aceasta afecteaza in mod semnificativ eficienta colectarii particulelor de grasime, mirosurilor si vaporilor.

Hota de bucatarie trebuie sa aiba cel putin aceeasi latime cu plita de gatit si, in mod ideal, mai lata. Daca latimea hotei va fi mai mica decat suprafata de gatit, calitatea purificarii aerului va scadea considerabil.

  • Dimensiuni hota si plita de gatit

Hota de bucatarie are urmatoarea gama de dimensiuni: 30 cm, 45 cm, 50 cm, 60 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm si 120 cm latime. Este logic ca gama de dimensiuni a aragazului sau a plitei incorporate sa fie aproximativ aceeasi. Cea mai mare latime a hotei este de 60 si 90 cm, deoarece la aceasta dimensiune sunt cele mai potrivite pentru un aragaz standard cu 4 arzatoare. Mai exista si dimensiunea de 100 si 120 cm insa acestea sunt preferate in bucatariile profesionale.

Adancimea hotei este la fel de importanta ca latimea acesteia, deoarece, asa cum s-a mentionat deja, cu cat suprafata de lucru este mai mare, cu atat curatarea aerului din bucatarie este mai eficienta.  Parametrii standard de adancime corespund optiunilor tipice de latime: 30, 45, 50, 60, 80, 90, 100, 120 cm.

Adancimea blatului trebuie sa fie egala sau mai mare decat adancimea aragazului sau a plitei incorporate. Hota poate fi mai mare decat adancimea modulelor montate, dar nu mai mult decat adancimea blatului.

  • La ce inaltime sa instaleaza hota?

Reglementarile de siguranta recomanda distanta minima dintre suprafata evacuarii si aragaz. De regula, aceasta valoare este de 65-75 cm. Reducerea acestei valori va duce la deteriorarea echipamentelor din cauza temperaturilor ridicate constante.

Hota incorporata trebuie sa fie amplasata la o distanta de 65 cm de plitele electrice, iar pentru plitele pe gaz aceasta valoare este de 75 cm.